torsdag 30. august 2012

Hva er atypisk autisme?


Og VELDIG stolt..
 
Atypisk autisme er som autisme en sosial dysfunksjon. Tilstanden regnes imidlertid som en ”mildere” type autisme siden intelligensen ligger innen for normalområdet og språket er bedre enn hos autisten.
Dette er også en gjennomgripende utviklingsforstyrrelse som atskiller seg fra barneautisme ved at symptomene melder seg senere etter at barnet er fylte 3 år. Den oppfyller heller ikke de tre sett av kriterier som man behøver for å stille diagnosen barneautisme.

Grunnlaget for å tilfredsstille de tre grunnleggende settene av diagnostiske kriterier (gjensidig sosial interaksjon, kommunikasjon og restriktiv, stereotyp eller repeterende atferd) er i tillegg avvikende, slik at ett eller flere av disse atferdsområdene ikke kan klassifiseres som (tilstrekkelig) påfallende. Atypisk autisme ses ofte i sammenheng med psykisk utviklingshemming og hos mennesker med alvorlige spesifikke språkforstyrrelser.

Atypisk autisme inkluderer:
1. Atypisk barnepsykose
2. Atypisk infantil autisme
3. Psykisk utviklingshemning med autistiske trekk

Mange savner fortsatt tydelige definisjoner av de ulike diagnosene som rommes av diagnosen atypisk autisme. Her er overgangene helt glidende, og vi vet nok ikke med sikkerhet hvordan barn med denne diagnosen er ulike Asperger-barn eller barn med autistisk syndrom.

Atypisk autisme er en diagnose fra ICD-10, mens vi i det andre store diagnosesystemet DSM-IV kaller dette for ”GUF uten noen nærmere spesifikasjon”.

Undersøkelser tyder på at forekomsten av autismespektrumtilstander er høyere enn tidligere antatt. Hovedøkningen ligger i gruppen "atypisk autisme", altså dem som ikke oppfyller kriteriene for barneautisme. Tidligere forholdt man seg til et enten-eller, mens vi nå ser på hele spekteret av relaterte syndromer.

Håper dette kunne være til hjelp, og mer kommer, så fort jeg finner mer  informasjon og materiale om dette:-) Dette er som du har lest over et felt som trenger mer forskning. Jeg som mamma savnet informasjon o.l. om denne diagnosen da min sønn fikk denne og tilleggsdiagnosen mildt psykisk utviklingshemmet.
Har du spørsmål er det bare å ta kontakt:-)

<3 klem fra titti <3


(informasjon hentet fra autismesiden, lommelegen og Oslo Universitetssykehus)


1 kommentar:

  1. Jeg er en gift far som har en sønn på 4 år som nettopp har fått denne diagnosen. Selv om han er liten så syns jeg det var greit å få vite hva det var med han ettersom han har et ordforråd og forståelse som er dårligere enn en toåring. Har funnet noe informasjon om dette selv på dette og vi foreldrene er vel fortsatt i en fase så vi må fordøye dette, for det er ikke noe morsomt å få høre at sønnen din ikke er som andre og ikke vil kunne ta noen universitetsutdannelse, men som samtidig veldig godt å vite hva det er med han slik at både barnehage og skole kan sette i verk tiltak for at hverdagen hans skal bli så bra som mulig! Godt å vite at man ikke er alene om å ha noen som har dette.

    SvarSlett

Støtende kommentarer vil bli slettet...